Lietuvoje aptinkami mineralinio vandens šaltiniai gydo virškinamojo trakto ligas, normalizuoja sekrecinę ir motorinę skrandžio funkciją, gerina kepenų veiklą, tulžies išsiskyrimą, reguliuoja žarnyno veiklą. Gydomosioms vonioms naudojamas mažos, vidutinės ir didelės mineralizacijos mineralinis vanduo, jo mineralizacijos stiprumas nustatomas pagal mineralinių medžiagų kiekį viename litre.

Geriamajame mineraliniame vandenyje yra biologiškai aktyvių mikroelementų, todėl toks vanduo padės sureguliuoti rūgšties išsiskyrimą, kovoti su uždegimais, su reguliuos medžiagų apykaitą. Jei vartosi mineralinį vandenį gydymo tikslais, būtinai išklausyk gydytojo patarimų, nes tas pats vanduo, išgertas 1–1,5 val. prieš valgymą, stabdo skrandžio sulčių išsiskyrimą, o geriamas valgant arba 10–15 min. prieš valgį – atvirkščiai, jį skatina. Gurkštelk mineralinio vandens ir įsitikink stebuklinga jo galia!

Gal norėtum į mineralinį vandenį pasinerti visu kūnu? Mineralinio vandens voniose atsipalaiduos raumenys, pakils venų sienelių tonusas, atsivers odos poros, pagilės kvėpavimas, suintensyvės kraujotaka, medžiagų apykaita ir pagerės deguonies įsisavinimas – be vargo pagysi nuo nervų sistemos, širdies ir kraujagyslių sistemos, imuninės sistemos, sąnarių, stuburo bei kai kurių odos ligų. Itin stiprų vonių poveikį lemia vandenyje ištirpęs natrio chloridas ir kitos druskos. Išlipus iš tokios vonios, druskos dar ilgai išliks veiklios, nes plonu sluoksniu susikristalizuos ant odos, sudarydamos „druskų apvalkalą“.

Išmėgink ir perlines vonias. Jų gydomasis efektas panašus į mineralinio vandens vonių, tačiau jį dar labiau sustiprins su vandeniu sumišusio oro poveikis. Vanduo sudirgins odos receptorius, oro burbuliukai švelniai tave masažuos, atpalaiduos raumenis ir nuramins. Tokia vonia išsklaidys nuovargį, nuvys stresą ir nemigą. Pamatysi, kaip pagerės kapiliarinė kraujotaka ir suaktyvės medžiagų apykaita, o organizmas atsigaus, nes ims geriau įsisavinti deguonį.

Jei maudžia sąnarius ir sunkiai lankstosi kojos, nedvejodamas lipk į vertikaliąją vonią. Jos itin efektyvios gydant raumenų, raiščių, kaulų bei sąnarių ligas. Procedūrų metu voniose mineralinio vandens poveikį papildys teigiamas kineziterapijos (gydymo judesiu) efektas. Pajutę dalinį nesvarumą, raumenys atsipalaiduos jus, todėl kur kas lengviau ir net be skausmo atliksi gydomuosius judesius. Po vertikaliųjų vonių kurso sustiprės raumenys ir raiščiai, padidės stuburo paslankumas, judesiai taps laisvesni, o skausmai praeis.

Ar žinai, kad: Lietuvos kurortuose veikia per 20 mineralinio vandens gręžinių. Vyrauja kalcio natrio chloridiniai mineraliniai vandenys. Kai kuriuose jų randami terapiniai reikšmingi sulfatų, bromo, magnio kiekiai. Jų mineralizacija – nuo 3 g/l iki 115 g/l. Tai lemia jų naudojimo gydymui būdus, indikacijas. Chloro jonai sudaro daugiau kaip 80 ekv./%, o katijonų sudėtis įvairesnė: natris, kalcis, magnis. Gėrimui naudojami mažos ir vidutinės mineralizacijos vandenys. Išoriškai naudojamo kalcio natrio chloridinio mineralinio vandens mineralizacija svyruoja tarp 10 – 40 g/l; optimali – 20 – 40 g/l.